Παραλλαγές Γκολντμπεργκ του Μπαχ

O εμβληματικός χώρος του Μπαγκείου θα μεταμορφωθεί για δυο ώρες στην κατοικία του Ρώσου πρεσβευτή στην Λειψία Hermann Karl von Keyserling (1697-1764) και θα αναβιώσει μυθιστορηματικά η πρώτη παρουσίαση στο τσέμπαλο του μεγαλειώδους έργου ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΓΚΟΛΝΤΜΠΕΡΓΚ του Μπαχ.

Γιούλη Βεντούρα: τσέμπαλo

Γιάννης Τσούκας: Hermann Karl von Keyserling

είσοδος: 12 ευρώ

πληρ. κρατήσεις : 2107221734, 2107298270

ώρα έναρξης: 00:00

 

Λίγα λόγια για το έργο

Ο Johann Gottlieb Goldberg (1727-1756) κατάγεται από την πόλη Danzig, που ανήκε στην πρωσική επικράτεια. Γιός ενός κατασκευαστή οργάνων, ο νεαρός Goldberg ήταν ένας εξαιρετικά ταλαντούχος ερμηνευτής τσέμπαλου. Αυτό το εξαιρετικό μουσικό ταλέντο σύντομα προσέλκυσε την προσοχή του Hermann Karl von Keyserling,του Ρώσου πρεσβευτή στη Σαξονία .Όταν άρχισε να δουλεύει για τον Keyserling,ο Goldberg εκανε μαθήματα σύνθεσης με τον Wilhelm Friedman Bach.Μετά από ισχυρές συστάσεις του Friedman, ο νεαρός Goldberg πήγε στη Λειψία για να μελετήσει με τον J. S. Bach.
Σύμφωνα με τον βιογράφο του Μπαχ οργανίστα
Johann Nicolaus Forkel  ο κόμης Keyserling (1697-1764) υπέφερε από εκτεταμένες περιόδους αϋπνίας. Για να διευκολύνει το μαρτύριο του κατά τη διάρκεια των σκοτεινών και μακρών ωρών της νύχτας, ο νεαρός Γκόλντμπεργκ έπαιζε τσέμπαλο γι’ αυτόν στον προθάλαμο του δωματίου του.

Σε μία από τις συναντήσεις του με τον Μπαχ , με τον οποίον τον συνέδεε φιλία, μάλιστα, είχε μεσολαβήσει το 1736 ώστε να του απονεμηθεί ο τίτλος του βασιλικού συνθέτη της αυλής της Σαξονίας, ο κόμης του ζήτησε να γράψει ένα «απαλό και ελαφρώς εύθυμο» έργο που θα μπορούσε να παίζει για εκείνον ο Γκόλντμπεργκ. ,για να περνούν όμορφα οι άγρυπνες νύχτες του. Έτσι ο Bach ξεκίνησε την σύνθεση για τσέμπαλο με μια  άρια και 30 παραλλαγές και δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 1741 με τον τίτλο «Άσκηση για πληκτροφόρο αποτελούμενη από μία άρια με διάφορες παραλλαγές για τσέμπαλο με δύο πληκτρολόγια». Στο εξώφυλλο περιγράφεται ακόμα ως έργο προς ψυχική τέρψη των φιλόμουσων (στο πρωτότυπο: denen Liebhabern zur Gemu ̈thsErgetzung verfertiget).
Ο Κόμης για αν τον ανταμείψει γέμισε μια χρυσή κούπα που είχε πάνω στο τζάκι του με 100 χρυσά λουδοβίκεια, μια πραγματική περιουσία,  όσο ήταν η αμοιβή ενός έτους και την έδωσε στον Γκόλντμπεργκ για να την δώσει με την σειρά του στον Μπαχ. Λέγεται ότι, κατά την διάρκεια των αϋπνιών του, ο κόμης έδινε τις παρακάτω οδηγίες στον 14χρονο τσεμπαλίστα : “Αγαπητέ
Goldberg, παίξε μία από τις παραλλαγές μου”.