Ο Ευαγγελισμός της Κασσάνδρας

Ο θεός Απόλλωνας ερωτεύεται την Κασσάνδρα, η οποία ζητάει ως αντάλλαγμα του έρωτα του την ικανότητα να μαντεύει αλάνθαστα το μέλλον. Ο Απόλλωνας της εκπληρώνει την επιθυμία, αλλά η Κασσάνδρα αθετεί την υπόσχεση της και αρνείται να του δοθεί. Ο Απόλλωνας, ως τιμωρία θεού και εκδίκηση εραστή, της ζητάει μόνο ένα φιλί.

Εκείνη δέχεται, και ο θεός φτύνει στο στόμα της μια κατάρα, να λέει πάντα την αλήθεια αλλά να μη την πιστεύει κανείς. Η Κασσάνδρα, ασφυκτιώντας στο πείσμα της να ταυτίζεται μόνο με την αμόλυντη πνευματική και ιερατική της υπόσταση, συνειδητοποιεί το λάθος να αρνείται και την ανθρώπινή της υπόσταση, ενόρμηση και ένστικτα και κάνει έρωτα με τον Απόλλωνα.

Η διαύγεια που την κατακλύζει με την ένωση αυτή την οδηγεί στην υπέρβαση των απαγορεύσεων, των φόβων, της στέρησης και θέλει να προλάβει το κακό. Και το κακό είναι να μην είσαι έντιμος απέναντι στη πραγματική σου φύση, όποια κι αν είναι αυτή, όποια συνέπεια κι αν έχει αυτό. Στον μονόλογο αυτό, εξαγγέλλει πια στο παρόν, ένα μέλλον στους ανθρώπους, να είναι σώμα και πνεύμα μαζί. Η γνώση που αποκτά, την πλημμυρίζει με τη διάσταση εκείνη, που αυτό που λέει δεν είναι πια πρόγνωση κακού αλλά πρόγνωση καλού, μόνο. Αυτή είναι και η βαθύτερη μεταστροφή. Στον μονόλογο αυτό, εξαγγέλλει στο παρόν πια, ένα μέλλον στους ανθρώπους: να είναι πνεύμα και σώμα, μαζί.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία, κίνηση, σκηνικό, κοστούμι,φωτισμός, ήχος: Θάνος Σαμαράς

Ερμηνεία: Έλλη Τρίγγου

Δραματουργία: Έρι Κύργια

Συνεργάτης στη διδασκαλία κίνησης: Ζωή Χατζηαντωνίου

Βοηθός σκηνοθέτη: Κυβέλη Δραγούμη

Διεύθυνση παραγωγής: Λία Κίκερη ΕΩΣ ΑΜΚΕ