Θεαμάτων Άσματα

Σε μια μυσταγωγική συναυλία την Πέμπτη 21 Μαρτίου, στον ξεχωριστό χώρο του Μπάγκειον, ο σκηνοθέτης Βασίλης Νικολαΐδης στο τραγούδι και ο Νίκος Χατζηελευθερίου στην κιθάρα θα μας παρουσιάσουν ένα μουσικό πρόγραμμα με το δικό τους μοναδικό και απολαυστικό τρόπο. Μια σειρά τραγουδιών, μια διαδρομή 80 χρόνων της ελληνικής θεατρικής παραγωγής, σε ελληνικό και ξένο θεατρικό ρεπερτόριο.Θα ακουστούν τραγούδια από παραστάσεις αρχαίου δράματος τόσο από τις τραγωδίες όσο και από τις κωμωδίες, κλασικού ρεπερτορίου, αλλά και νεοελληνικού έργου. Τραγούδι και τραγωδία δύο λέξεις που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Μουσικές των Μ.Χατζιδάκι, Μ.Θεοδωράκη, Σ.Ξαρχάκου, Χ.Λεοντή, Θ.Μικρούτσικου, Δ.Σαββόπουλου, Σ.Κραουνάκη, Ν.Χατζηαποστόλου, Αττίκ κ.α.

Στον τόπο μας που είναι τόσο συνδεδεμένα η ποίηση με τη μουσική δεν θα μπορούσαμε παρά αυτή τη μέρα, 21 Μαρτίου, την Παγκόσμια Μέρα Ποίησης, να εντάξουν στο πρόγραμμα τους μια αναφορά σε Έλληνες ποιητές και συνθέτες που δημιούργησαν αγαπημένες μελωδίες πάνω σε ποιήματα.

Η μελοποίηση ως μια προέκταση και πολλές φορές η ολοκλήρωση της ποίησης είναι ο τρόπος να φέρουμε στη μνήμη μας σπουδαία ποιήματα πόσο μάλλον όταν αυτό γίνεται τόσο επιτυχημένα από συνθέτες όπως οι Μ. Θεοδωράκη, Μ. Χατζιδάκι, Α. Κουνάδη, οι οποίοι αποδίδουν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο τα ποιήματα των Ρίτσος, Ελύτης, Καβάφης, Σεφέρης, Γκάτσος και Χριστιανόπουλος.

Όπως χαρακτηριστικά έχει γράψει ο Θεοδωράκης για τον Ρίτσο: «όταν πρόκειται να μου μιλήσει η ποίηση του Ρίτσου τότε οι ήχοι αναβλύζουν με ορμή μέσα απ’ τους στίχους λες και είναι αρτεσιανό νερό που πετάγεται ψηλά πάνω από το χώμα, χαρούμενο που βρήκε τη δύναμη να χαιρετήσει τον ουρανό και το φως».

Βασίλης Νικολαΐδης, τραγούδι

Νίκος Χατζηελευθερίου, κιθάρα 

Είσοδος: με ελεύθερη συνεισφορά

Τηλέφωνα επικοινωνίας: Νάντια Σαμαρά  6944507904